Czas letni, to czas wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Większość imprez i spotkań towarzyskich organizowana jest na dworze przy grillu.
Jak uniknąć tłustego i kalorycznego jedzenia? Jak przetrwać i nie czuć się poszkodowanym?
Mam dla Was trzy propozycje dań na tzw grilla. Zapewniam Was, że będziecie przyjemnie najedzeni a rano nie zjedzą was wyrzuty sumienia. 🙂
Sałatka z chrupkami

Sałatka z chrupkami
Składniki na chrupki:
- 200 gram mąki żytniej
- 20 gram mąki lnianej
- sól
- 5 gram świeżych drodży
- 10 gram oliwy z oliwek
- wody dodawaj tyle, alby ciasto było zwarte
Wyrób ciasto i odstaw na dwie godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Następnie cienko rozwałkuj na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 20 min, aż boczki będą się łamały. Wystudź i połam na kawałki.
Składniki na sałatkę:
- ogórek
- papryka
- pół awokado
- duża garść czerwonej fasoli
- roszponka
- pomidor
- roszponka
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Pokrój, wymieszaj i podawaj z chrupkami i ugotowaną fasolką szparagową.
Pasta z bobu z kukurydzianymi plackami.

Pasta z bobu

Pasta z bobu
Składniki na placki:
- 3/4 mąki kukurydzianej
- 1/3 mąki lnianej
- łyżeczka soli
- łyżeczka przyprawy curry
- wody tyle, żeby ciasto było gęstsze niż naleśnikowe
Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzej i smaż na mniejszym ogniu placki na chrupko. Odłóż do wystygnięcia.
Składniki na pastę z bobu:
- 3/4 ugotowanego i obranego bobu
- 1/3 zielonego groszku
- sól
- pieprz
- czosnek
- szczypiorek
- koperek
- łyżka oliwy
Wszystko zmiksuj na gładką masę i podawaj z plackami.
Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki
Składniki:
- kukurydza w kolbach
- papryka
- żółta cukinia
- tofu
- kalafior
- oliwa
Pokrój, nabij na patyczki i opiekaj na grillu. Podawaj z sałatką z rukoli, oliwy i oliwek.