Zdrowe przepisy na grilla

Czas letni, to czas wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu. Większość imprez i spotkań towarzyskich organizowana jest na dworze przy grillu.
Jak uniknąć tłustego i kalorycznego jedzenia? Jak przetrwać i nie czuć się poszkodowanym?
Mam dla Was trzy propozycje dań na tzw grilla. Zapewniam Was, że będziecie przyjemnie najedzeni a rano nie zjedzą was wyrzuty sumienia. 🙂

Sałatka z chrupkami

Sałatka z chrupkami

Sałatka z chrupkami


Składniki na chrupki:

  • 200 gram mąki żytniej
  • 20 gram mąki lnianej
  • sól
  • 5 gram świeżych drodży
  • 10 gram oliwy z oliwek
  • wody dodawaj tyle, alby ciasto było zwarte

Wyrób ciasto i odstaw na dwie godziny do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Następnie cienko rozwałkuj na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 20 min, aż boczki będą się łamały. Wystudź i połam na kawałki.

Składniki na sałatkę:

  • ogórek
  • papryka
  • pół awokado
  • duża garść czerwonej fasoli
  • roszponka
  • pomidor
  • roszponka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Pokrój, wymieszaj i podawaj z chrupkami i ugotowaną fasolką szparagową.

Pasta z bobu z kukurydzianymi plackami.

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasta z bobu


Składniki na placki:

  • 3/4 mąki kukurydzianej
  • 1/3 mąki lnianej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka przyprawy curry
  • wody tyle, żeby ciasto było gęstsze niż naleśnikowe

Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzej i smaż na mniejszym ogniu placki na chrupko. Odłóż do wystygnięcia.

Składniki na pastę z bobu:

  • 3/4 ugotowanego i obranego bobu
  • 1/3 zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • szczypiorek
  • koperek
  • łyżka oliwy

Wszystko zmiksuj na gładką masę i podawaj z plackami.

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki


Składniki:

  • kukurydza w kolbach
  • papryka
  • żółta cukinia
  • tofu
  • kalafior
  • oliwa

Pokrój, nabij na patyczki i opiekaj na grillu. Podawaj z sałatką z rukoli, oliwy i oliwek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *